VEELGESTELDE VRAGEN

VEELGESTELDE VRAGEN


Waarom moet mijn familie toestemming geven voor Beschermingsbewind?  

De rechter wil bij het verzoekschrift om onder Beschermingsbewind te komen weten of jouw directe familieleden op de hoogte zijn van je wens om onder bewind te komen. Ook moet de rechter weten of jouw familieleden dit niet zelf willen doen. Daarom vragen wij vooraf aan je familie of zij een akkoordverklaring willen tekenen.

Beschermingsbewind: doorgaan of stoppen?   

Je staat onder Beschermingsbewind zolang het nodig is. In principe kan Beschermingsbewind langdurig of zelfs permanent ingezet worden. Wil je zelf weer de regie voeren over je financiën? Of je geldzaken op een andere manier regelen? Je hebt toestemming nodig van de rechter om te stoppen (lees: opheffing) met beschermingsbewind. De rechter toetst het verzoek tot opheffing. Is er nog grond voor beschermingsbewind op bijvoorbeeld lichamelijk, geestelijk of financieel vlak? Dan wijst de rechtbank het verzoek af. Is de grond weg? Dan kan Beschermingsbewind opgeheven worden.

Waar kan ik mijn geldzaken zien? 

Door het heldere overzicht welke altijd beschikbaar is via ons inlogportaal Onview krijg je direct inzicht in je geldzaken. Dit is een digitale omgeving waar je kunt inloggen (lees: het is een website). Je kunt hier de hoogte van je leefgeld bekijken en je banksaldo’s checken. Ook heb je inzage in welke bij- en afschrijvingen er zijn.

Wanneer krijg ik mijn week- of maandgeld?  

In het budgetplan staat de vaste dag of datum waarop je week- of maandgeld wordt uitgekeerd. Indien weekgeld in je budgetplan staat, ontvang je elke week op dezelfde dag je weekgeld. Indien maandgeld in je budgetplan staat, ontvang je eens per maand je maandgeld op een vaste datum. Bij voldoende saldo maken wij dit ‘s ochtends naar je over. Aan het einde van de middag staat het geld op je bankrekening. Log in op ons inlogportaal Onview om je budgetplan in te zien. Daar kun je de dag zien waarop je week- of maandgeld wordt uitbetaald.

Waarom kunnen deurwaarders toch aankloppen terwijl ik onder Beschermingsbewind sta bij Structuur Bewind?   

We voeren regie over je geldzaken om jou te beschermen. Als blijkt dat er eerst balans moet komen tussen je inkomsten en uitgaven, dan starten wij hiermee als eerste. Als we een schuldregeling kunnen starten, dan gaan we schuldeisers aanschrijven. In deze periode kunnen schuldeisers toch deurwaarders sturen om beslagleggingen uit te voeren. Soms is de deurwaarder niet op de hoogte van het bewind. Klopt een deurwaarder op je deur? Geef direct aan dat je onder beschermingsbewind staat bij Structuur Bewind. Geef tevens bij ons aan dat er een deurwaarder langs is geweest. Wij verzoeken deurwaarders verdere maatregelen te staken. Ook controleren wij of deurwaarders zich goed aan de wet houden. Wel beslist de schuldeiser zélf of hij wel of geen gehoor geeft aan ons verzoek tot staking van verdere (beslag)maatregelen. Schuldeisers kunnen je schuldenlast nog steeds verhogen met rentes en deurwaarderskosten.

Kunnen mijn schulden oplopen terwijl ik onder Beschermingsbewind sta?   

Sta je onder Beschermingsbewind? Schulden lopen op door rente en eventuele incassokosten. De schuldeiser mag wettelijke rente in rekening brengen als jij niet aan je betalingsverplichtingen voldoet (lees: als jij je schuld niet afbetaalt).

Dan kan het aanvragen van een schuldregeling een volgende stap zijn. Bij een schuldregeling verzoeken wij de schuldeisers om de incasso-activiteiten te staken. De schuldeisers zijn niet verplicht om de incasso-activiteiten te staken. Zij beslissen dus zélf of ze dit wel of niet doen. Ze mogen en kunnen dus loon-, bank-, en boedelbeslag leggen.

Mijn vraag staat er niet bij, hoe neem ik contact op?  

Mogelijk staat het antwoord op je vraag op onze website onder de knop ‘veelgestelde vragen’. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 09.00 uur en 12.00 uur op 043-2041035.